Terminy składania wniosków o świadczenie wychowawcze w 2021 r.
Program "Rodzina 500+" to systemowe wsparcie polskich rodzin. Świadczenie wychowawcze przysługuje przede wszystkim matce lub ojcu dziecka, opiekunowi faktycznemu dziecka (czyli osobie faktycznie opiekującej się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu opiekuńczego o przysposobienie dziecka), opiekun prawny dziecka oraz - w określonych, nielicznych przypadkach - dyrektor domu pomocy społecznej.
Aby uzyskać prawo do świadczenia wychowawczego na kolejny okres, trwający od 1 czerwca 2021 r. do 31 maja 2022 r., należy złożyć wniosek. Wnioski będzie można składać od 1 lutego 2021 r. online przez portal Emp@tia, kanały bankowości elektronicznej lub przez portal PUE ZUS, a od 1 kwietnia 2021 r. drogą tradycyjną (papierową), czyli osobiście w urzędzie lub za pośrednictwem poczty.
Szczegóły na stronie: https://www.gov.pl/web/rodzina/terminy-skladania-wnioskow-o-swiadczenie-500-w-2021-r
Harmonogram wypłat na 2021 r.
Terminy wypłat zasiłków Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starym Polu na 2021 rok
Miesiąc |
Dodatki mieszkaniowe, |
Zasiłki |
Styczeń |
13 |
26 |
Luty |
10 |
25 |
Marzec |
10 |
25 |
Kwiecień |
9 |
26 |
Maj |
10 |
25 |
Czerwiec |
10 |
25 |
Lipiec |
9 |
26 |
Sierpień |
10 |
25 |
Wrzesień |
10 |
27 |
Październik |
8 |
25 |
Listopad |
10 |
25 |
Grudzień |
8 |
16 |
Realizacja świadczeń w kasie Banku Spółdzielczego w Starym Polu od godz. 10:00 do godz. 14:00.
Sprawozdanie z realizacji Podprogramu 2019 - efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Starym Polu z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tczewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 - wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywa i owoce (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 450 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
- Osobom potrzebującym wydano:
- 522,94 ton żywności;
- 1350 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
- W ramach Podprogramu 2019 dla 60 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
- żywieniowo-dietetycznych - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
- niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
- innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników.
Page 28 of 28