Sprawozdanie z realizacji Podprogramu 2019 - efekty

Logotyp Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Starym Polu z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tczewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 - wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywa i owoce (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
    • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
    • tłuszcze (olej rzepakowy);
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 450 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
  4. Osobom potrzebującym wydano:
    • 522,94 ton żywności;
    • 1350 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków.
  5. W ramach Podprogramu 2019 dla 60 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
    • żywieniowo-dietetycznych - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
    • kulinarnych - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
    • niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników;
    • innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników.